Vitamina C şi efectele sale benefice asupra organismului sunt binecunoscute de majoritatea oamenilor. Aproape toată lumea a consumat vitamina C, fie şi numai în perioadele reci ale anului.
După cum se ştie, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă care nu poate fi sintetizată de organism din cauza deficienţei unei enzime. Din acest motiv, aportul vitaminei C în organism trebuie să se facă din alimente, sursa principală fiind măceşele, citricele, zarzavaturile.
Printre funcţiile principale ale vitaminei C reamintim:
- activitatea antioxidantă: este un puternic antioxidant împotriva radicalilor liberi care prin acţiunea lor oxidativă lezează celulele şi organele, accelerând procesele de îmbătrânire şi contribuind la apariţia aterosclerozei şi cancerului.
- sinteză de colagen: colagenul intră în alcătuirea tuturor ţesuturilor conjunctive, literalmente fiind liantul organismului. Deficitul de vitamina C conduce la apariţia scorbutului. Mai demult, navigatorii care petreceau mult timp pe apele mărilor şi erau privaţi de fructe proaspete, erau afectaţi de scorbut. Ulterior, pentru a acoperi deficienţa, British Navy a început să distribuie raţii de lămâie şi lime.
- protejare a sistemului imunitar: vitamina C este necesară pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Este implicată în producerea leucocitelor, celulelor T şi macrofage.
- protecţia sistemului cardiovascular: protecţia antioxidativă a vitaminei C împiedică formarea ateroamelor, redă elasticitatea vaselor sanguine, reducând riscul anevrismelor şi infarctelor.
Preparatele moderne de vitamine C conţin şi bioflavonoide. Aceste substanţe sunt denumite uneori vitamine P, dar nu sunt vitamine propriu-zise. Bioflavonoidele favorizează absorbţia vitaminei C, fiind preferată astfel administrarea concomitentă.
Relaţia dintre vitamina C şi flavonoide a fost descoperită întâmplător de către dr. Albert Szent-Győrgyi, laureat al premiului Nobel, care încerca să prepare vitamina C unui pacient cu probleme ale vaselor sanguine. Preparatul pe care l-a dat pacientului său nu era de puritate 100% -conţinea şi alte substanţe alături de vitamina C. Şi, alături de vitamina C, a avut o acţiune uimitoare. Ulterior, dr. Albert Szent-Győrgyi a obţinut vitamina C în stare pură, dar a constatat că nu era la fel de eficientă în cazul pacientului său ca în starea impură. De aceea, s-a gândit că eficienţa din primul caz s-a datorat flavonoidelor prezente. În zilele noastre, cercetările efectuate au demonstrat relaţia sinergică dintre flavonoide şi vitamina C. Fiecare substanţă îmbunătăţeşte activitatea celeilalte, şi sunt multe alte vitamine care pentru o eficienţă crescută necesită prezenţa flavonoidelor. Prezenţa flavonoidelor nu numai că îmbunătăţeşte absorbţia vitaminei C, dar îi prelungeşte şi efectul.
Organismul uman nu este capabil să sintetizeze bioflavonoide şi, din acest motiv, acestea sunt furnizate doar prin aport alimentar. Flavonoidele se găsesc în general în aceleaşi plante ca şi vitamina C, în special în citrice şi sunt responsabile de culoarea fructelor. Prin ele înseşi, au o puternică acţiune antioxidantă. Această grupă de substanţe este frecvent utilizată în accidentele sportive, deoarece reduce durerea, atenuează efectele loviturilor, are efect hemostatic şi ameliorează simptomatologia hipocalcemiei. Împreună cu vitamina C, bioflavonoidele menţin integritatea structurii interne a capilarelor. Au acţiune antibacteriană şi accelerează circulaţia sanguină. Participă la sinteza acizilor biliari, scad colesterolemia şi, prin efectul reducător (antioxidant), previn formarea cataractei. Bioflavonoidele, în asociaţie cu vitamina C, sunt deseori utilizate în cazurile de herpes.
Suplimentele alimentare care pe lângă vitamina C conţin şi bioflavonoide sunt: C Plus, C 300 Plus with Rose Hips and Bioflavonoids şi Liquid C + Bioflavonoids with Rose Hips. Liquid C + Bioflavonoids with Rose Hips, fabricat de CaliVita International, se deosebeşte de cele precedente prin faptul că se prezintă sub formă lichidă (pentru cei care nu doresc să consume tablete) şi conţine, în plus, calciu, care ajută la neutralizarea acidităţii vitaminei C (acidul ascorbic) şi creşte absorbţia şi biodisponibilitatea acesteia. De asemenea, conţine amestecul patentat Quick-Sorb, o combinaţie specială din extract de ghimbir, Amla şi ardei roşu, cu rol în absorbţia şi utilizarea celorlalte substanţe din compoziţie.
Atenţie! În stările febrile creşte necesarul de vitamina C al organismului. De asemenea, aportul de vitamina C trebuie crescut la femeile care utilizează anticoncepţionale, steroizi, analgezice, aspirină sau cantităţi exagerate de alcool.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu